Proje Hakkında
Türkiye, son yıllarda ulaştırma altyapısına yaptığı yatırımlarla ülke içi ve yurt dışındaki üretim ve tüketim merkezleri ile olan bağlantılarını güçlendirmiştir. Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN-T), Kafkaslar ve Ortadoğu bağlantıları geliştirilmiş, hızlı tren hatları, bölünmüş yollar, havaalanları ve konteyner limanları için projeler hayata geçirilmiştir.
AB’ye uyum çalışmaları ulaştırma sektörünün önemli başlıklarından biridir.. 1999 yılında Türkiye’nin aday ülke statüsüne geçmesi ile mevzuat uyum çalışmaları hızlandırılmıştır. 2001, 2003 ve 2008 yılında yayımlanan Ulusal Programlar (NPAA) ve 2016-2019 Ulusal Eylem Planı dönemlerinde, AB mevzuat uyum çalışmalarında hedefler doğrultusunda ilerlenmiş ve günümüzde ulaştırma konusunda, ana başlıklarda AB mevzuatı ile uyum sağlanmıştır. Halihazırda, AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı, 2021-2023 yıllarını kapsayacak şekilde güncellenmiş ve AB müktesebatına uyum çalışmaları mevzuat uyumu, kurumsal/idari yapılanma çerçevesinde somut bir biçimde ortaya konulmuştur.
Ulaştırma alanında son yıllarda teknik ilerleme ve çevresel konulardaki hassasiyetin artması nedeniyle , AB ve ülkemizde, yeni stratejiler üretilmiş ve bu stratejilere uygun düzenlemeler yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hem planlanan değişikliklere uyum sağlanması hem de uluslararası standartlara uygun bir hukuki altyapı oluşturmak amacıyla mevzuat uyum çalışmalarına büyük bir hızla devam etmektedir.
Türkiye’nin AB’ye uyum çalışmalarındaki kararlılığının en önemli göstergelerinden biri olan ATLAS Projesi, Türkiye ile AB arasında ulaştırma alanında gerçekleştirilen en kapsamlı mevzuat uyum çalışması olarak tasarlanmıştır.
Proje kapsamında AB mevzuatı ile Türk ulaştırma mevzuatı arasındaki farklılık ve boşluklar belirlenerek uyumun sağlanması için mevcut düzenlemelerin her birine yönelik boşluk doldurma önerileri getirilecektir. Önerilerin yerindeliği düzenleyici etki analizi çalışmaları ile desteklenecek ve sonuç olarak mevzuat uyumu için, bir Strateji Raporu ve Eylem Planı hazırlanacaktır.
Proje, dinamik ve kapsamlı bir yapıya sahip olan ulaştırma mevzuatını derinlemesine bir bakış açısı ile aşağıdaki yatay temalara göre inceleyecektir.
- İç pazar, devlet yardımları ve rekabet
- Emniyet ve Güvenlik
- Sosyal Koşullar
- Çevre ve İklim Değişikliği
- Ulaştırma Sinerjisi
- Sektör spesifik konular